maszyny cukiernicze
Jakie maszyny piekarnicze wykorzystywano kiedyś w piekarniach, a jak to wygląda współcześnie?
W standardowych piekarniach używano zwykle piece ceramiczno-rurkowe. Ich najważniejsza wartością jest fakt, że powstają z nich wypieki o niesłychanie wysokiej jakości, posiadające niezły smak i zapach. Dzisiaj niewielka ilość piekarń stosuje takie tradycyjne rozwiązania. Użytkują one głównie piecy zmodyfikowanych, jakie mają na celu redukcję kosztów ich eksploatacji i ułatwienie ich obsługi.
Stare piece ceramiczno-rurkowe opalano węglem. Nastręczało to regularnego czyszczenia komory spalania z powstałego popiołu. analogiczne opalanie było mozolne i wymagało od osoby obsługującej taki piec dużego doświadczenia (trzeba bowiem utrzymać w nim stałą temperaturę). Samo wypiekanie było też trudniejsze niż w przypadku maszyn nowomodnych.
Osoby, które chcą uczynić pracę wygodniejszą mogą zainwestować w skorygowany piec na gaz. Nie ma wtenczas konieczności czyszczenia pieca z popiołu, znacznie łatwiejsza staje się również sama obsługa pieca. Choć wzrastają wtenczas koszty grzania, gdyż gaz jest sporo droższy od pospolitego węgla.
W nowoczesnych i dynamicznie działających piekarniach stawia się nacisk na kwestie praktyczne i efektywne równolegle. Teraźniejsze piece piekarskie są nieomal całkowicie zautomatyzowane. Można nimi zarządzać praktycznie zdalnie za pomocą komputera znajdującego się w pokoju kontrolnym.
W dodatku są one niezwykle funkcjonalne i mogą wypiec nawet kilka tysięcy sztuk pieczywa w ciągu jednej godziny.
Ciągła mechanizacja piekarni pozostanie przypuszczalnie trendem cały czas postępującym i głównym.
Już obecnie możemy zaobserwować niknięcie z naszego rynku małych tradycyjnych piekarni. Coraz to znaczniejszśą hegemonię pozyskują “fabryki pieczywa”, w jakich produkcja chleba i innych produktów jest naprawdę ogromna.