Jaka kawa jest najlepsza ?


Prawdziwi koneserzy kawy, wiedzą, że to, co kryje się pod nazwą “kawa rozpuszczalna” kawą w żadnym razie nie jest. Jest jedynie napojem kawopodobnym. Prawdziwy smak, aromat i doznania oferuje dopiero kawa ziarnista. W supermarketach oferowanych jest mnóstwo marek kaw gotowych do zaparzenia. Są to już zmielone ziarna. Kawę mieloną parzyć wolno zarówno “tradycyjnie”, inaczej po turecku, jak i wykorzystywać do tworzenia kawowych specjałów z ekspresu, takich jak espresso bądź latte. Niemniej jednak jeszcze lepszym wyborem jest postawienie na kawę kupowaną w formie ziaren i zainwestowanie we prywatny młynek do niej. Nic nie równa się smakowi odpowiedniej jakościowo, pachnącej, niedawno zmielonej tuż przed zaparzeniem ziarnistej kawy.
Kawa ziarnista oznacza rzecz jasna dłuższy czas przygotowywania, jednak odwdzięcza się osobliwością przyrządzonego z niej naparu. Kawa ziarnista to napój wyjątkowy: pobudzający, dodający otuchy, towarzyszący częstokroć pracy twórczej, ale też rodzinnym, jak również towarzyskim i oficjalnym spotkaniom. Jej przygotowywanie może służyć celebracji wspólnie spędzonych w gronie bliskich chwil. Ugoszczenie zaś dobrą kawą znaczącego gościa z pewnością wpłynie na dobry odbiór naszej osoby w jego oczach. Kawa ziarnista oznacza postawienie na jakość, wybór tego, co lepsze, wydatkiem tego, co prędkie i wygodne.

Picie kawy ma poważnie ugruntowane miejsce w polskiej kulturze. Pija się ją zarówno w domu, jak i w pracy, podaje sie ją przy różnych okazjach. Sporo jednostek nie wyobraża sobie poranka bądź popołudnia pozbawionego smaku tego świetnego napoju. Gorzki smak kawy wspaniale współgra z kawałkiem ukochanego ciasta czy kostką słodkiej czekolady. Obyczaj picia kawy to z pewnością pewna przyjemność, na jaką sami sobie pozwalamy. Warto poświęcić trochę więcej czasu, wybierając dobre ziarna a także osobiście je mieląc, aby ta przyjemność była jeszcze pełniejsza.

Źródło: kawaiherbata24.pl